Epoxyvloeren E.O.S - Aandachtpunten.

Aandachtpunten van E.O.S. Epoxyvloeren

EPOXY-DUURZAAM
Epoxyvloeren zijn zeer duurzaam indien ze op de juiste werkwijze en in de juiste ruimte geplaatst zijn. De voorwaarden zijn wel dat er voor elke ondergrond de juiste opbouw van epoxy wordt gebruikt. Zo werken wij steeds met aangapste primers: voor tegels, chape, beton, hout, op vloerverwarming. Ook voor eindafwerking moet de epoxyvloer aangepast zijn aan de belasting van de epoxyvloer. Indien aan deze voorwaarden is voldaan kan u zeker zijn van een sterke en duurzame epoxyvloer.

NADELEN
Epoxyvloeren hebben bijna geen nadelen als ze op de juiste manier geplaatst, afgewerkt en onderhouden worden . Belangrijk is bij plaatsings de themperatuur ,droogtijd en uitharding van een epoxyvloer te respecteren.

BREEKWERKEN
Epoxyvloeren kunnen door hun erg dunnen maar enorm sterke epoxylaag over bijna elke vaste ondergrond geplaatst worden. Tegels moeten niet verwijderd worden dus bespaart u alle ellende van breekwerken , mits een aangepaste epoxy egalisatielaag over een epoxy tegel primer zijn eventuele voegen tussen tegels weg gewerkt en kan er een epoxy vloer systeem over geplaatst worden. De totale dikte van een epoxygietvloer is 2-3 mm, voor een kwartsvloer is de dikte bij een korrelgrote 2-3 mm tussen 4-5 mm.

ERVARING
Reeds meer dan 35 jaar werken wij met epoxy en hebben in al die jaren veel verandering in producten en trends gezien. Producten die vroeger gebruikt werden voldoen niet meer aan de normen en eisen van vandaag en zijn steeds beter , mooier en aangenamer geworden In onze begin periode werden epoxyvloeren enkel gebruikt in de industrie, de laatste 15 jaar werd vooral door jongere architecten epoxyvloeren geplaatst in een leefruimtes, loft, moderne woning, burelen, toozaal enz. Wij hebben deze trend altijd blijven volgen en werken nog steeds aan nieuwere vloer systemen die ons gamma nog vergroten kan en zo ook de keuze van de klant.

BLAZEN ONDER EEN EPOXYVLOER
Aangeraden wordt van steeds een vochtigheids test te doen voor het plaatsen van een epoxyvloer op een nieuwe chape, een kelder, of een ondergrond waar kans is van opstijgend vocht. Voor een nieuwe chape mag er max 4 % vocht aanwezig zijn, indien het vocht gehalte hoger is kan dit leiden tot blaasvorming onder de epoxyvloer daar het nog resterende vocht niet weg kan door de afgesloten oppervlakte en de epoxyvloer in blazen zal omhoog drukken.

SCHEUREN-BARSTEN
Het scheuren of barsten van een epoxyvloer systeem is bijna altijd te wijten aan het te snel plaatsen op een nog niet volledig uitgeharde ondergrond, normaal wordt er voorzien dat op een nieuwe chape de droogtijd 1 week per cm dikte is, dit bij een normale themperatuur en een goede verluchting en een niet te hoge vochtigheid. Daar een epoxyvloer zich volledig verankert aan de ondergrond door middel van de aangepaste primer (hechtlaag) kan indien de ondergond barst door werken en trillingen in de omgeving de epoxyvloer ook barsten, dit kan voorkomen in zowel nieuwbouw als in bestaande oudere woningen of zaken. Ook een epoxyvloer op een houten ondergrond kan barsten indien de houten draagvloer niet stabiel genoeg is ( beweegt bij het overlopen van de vloer) Wij raden aan om op een verouderde houten vloer dunne watervaste platen te schroeven ( niet nagelen ) of gebruik te maken van fermacell platen te verkrijgen in iedere bouwmarkt.

ONDERHOUD
Zoals iedere vloer moet ook een epoxyvloer goed onderhouden worden, het gebruik van beschermende viltjes onder tafels, stoelen, zware toestellen of kasten kunnen vroegtijdige krassen voor komen. Ook het gebruik van bepaalde agressieve reiniging middelen is af te raden deze kunnen vlekken veroorzaken die niet meer te verwijderen zijn, dus beter gebruik maken van een neutraal reiniging product. Vele mensen gaan er van uit dat een epoxyvloer tegen alles moet tegen kunnen, het is trouwens een industriéle, maar in de industrie zijn ze niet verwonderd van krassen op een epoxyvloer, de vloer moet vooral stevig zijn en gemakkelijk in onderhoud. U moet er ook vanuit gaan dat zelfs de hardste tegel op plaatsen waar er veel belasting is zal inkrassen, zowel parket, marmer en andere vloersystemen, daarom is een goed onderhoud van uw epoxyvloer altijd noodzakelijk en kan u jaren langer genieten van deze vloeren, deze regel geld trouwens voor alles wat er lang mooi moet blijven uitzien.

ALIFATISCH-AROMATISCH
Epoxyvloeren worden samen gesteld uit een epoxy hars en een aangepaste verharder, wanneer deze twee producten worden samen gemengd krijgt men een chemische uitharding, epoxy's zijn aromatische producten, vergelend bij licht inval en vooral bij direct zonlicht. Om de vergeling tegen te gaan gebruiken wij als eindlagen polyurethaan coatingen dit zijn alifatiche producten die veel minder vergelend zijn als epoxy en veel beter tegen direct zonlicht kunnen. Epoxy zal ook wanneer het buiten gebruikt word verkrijten en totaal vergelen, daarom best geen epoxy plaatsen buiten, of laten afwerken met de nodige polyurethaan coatingen.
Polyurethaan vloeren zonder eindafwerking in een alifatische coating zullen dus ook vergelen zoals een epoxyvloer, om het gehele vloersysteem te laten gieten in een volledig alifatische polyurethaan zal het prijskaartje behoorlijk duurder zijn dan een aromtiche polyurethaan vloer ( vergelend ) afgewerkt met twee alifatische polyurethaan coatingen.
Ook zal de krasbestendigheid de epoxyvloer afgewerkt met een alifatische coating verhogen.
Wij plaatsen onze vloeren altijd met als onderlagen epoxy daar wij vinden dat een epoxyvloer veel sterker is dan een polyurthaan vloer, wij werken wel onze epoxygietvloeren af met twee ingekleurde polyurethaan coatingen en onze mda vloeren met de laatste 4 lagen in polyurethaan.

Welke epoxyvloer:
Daar er in ons gamma verschillende epoxy vloersystemen bestaan raden wij de klanten altijd aan om de juiste epoxyvloer voor de juiste plaats te kiezen.
Het is te gek om een volwaardig epoxyvloer ( vijf lagen ) systeem te laten plaatsen op slaapkamers als je met een epoxyvloer systeem voor minder belasting ( vier lagen) het zelfde uitzicht kan bekomen, je rijd trouwens niet met een auto of heftruk op een slaapkamer er kan dus perfect een epoxyvloer geplaatst worden voor een lichtere belasting en dit maakt de vloer dan weer goedkoper.